Olet täällä

Teemu vaihtoi postinkantajasta sesonkiyrittäjäksi

Leppävirralta Kittilään muuttanut Teemu Kosunen pyörittää talvella majoituspalvelua ja tekee kesällä kaikkea, mitä tarjotaan.

Miten päädyit matkailuyrittäjäksi Kittilään?

– Olen kotoisin Savosta, Leppävirralta. Jaoin siellä postia ammatikseni, mutta sitten tuli ajatus, että haluan saada jotain muuta aikaan.

– Olen käynyt 2000-luvulla monta kertaa Lapissa lomalla, ja muutenkin se veri vain vetää tänne.

– Juhani Alatörmänen pyöritti aikanaan Iglua, ja minä kuulin mahdollisuudesta puskaradion kautta.

Mitä Iglu tarjoaa matkailijoille ja mitä sinun työhösi kuuluu?

– Meiltä saa mökkivuokrausta, mökkien ja huoneistojen huolintaa, siivousta ja uutena lumitöitä. Yrittäjänä joudun tai pääsen tekemään kaikkia hommia.

Millaista yrittäjän arki on?

– Huonoa on se, että palkka ei tule aina kuun lopussa tilille niin kuin palkkatöissä. Hyviä puolia on ainakin se, että on oman itsensä herra. Vain taivas on rajana, ja on mahdollista laajentaa toimintaa mielensä mukaan.

– Vaikka yöllä tulisi soitto, että avaimet ovat hukkuneet, niin ei saa näyttää nyrpeää naamaa vaan pitää palvella iloisesti. Olen valmistautunut siihen, että päivystys on 24/7 ja kilometrejä tulee.

Miltä sesonkiluonteinen työ tuntuu yhden talven ja parin kesän kokemuksella?

– Sesonki on vähän liian lyhyt ainakin vasta-aloittaneelle yrittäjälle. Toisaalta olin tyytyväinen, kun sesonki loppui ja pääsin lepäämään.

Teet myös metsurin töitä. Kuinka monesta purosta toimeentulosi muodostuu?

– Olen joutunut kulkemaan kesätöiden perässä kotipaikkakunnalla. Olen tehnyt vanhaa postinjakelutyötä, metsurin töitä, talon ulkomaalausta, ja ollut apuna katon laitossa.

Pärjääkö täällä, jos ei ole monitaitoinen?

– Ronkeli ei pidä olla. Lämpimästi suosittelen ottamaan vastaan kaiken mahdollisen työn. Mutta kyllä toimeen tulee, kunhan saa hommat alkuun. Alkuunpotkaisu on kaikkein hankalin, kun joutuu sijoittamaan ja kulut ovat isompia.

Asut Sirkassa aivan Levin matkailukeskuksen kupeessa. Millainen muutos oli tulla Leppävirralta tällaiseen paikkaan?

– Olihan se aika järkytys, kun sukulaiset ja kaverit jäivät. Alkuviehätyksen mentyä tuli vähän orpo piru -olo. Mutta kun sesonki pukkasi päälle, ei sitä kerinnyt miettiä.

– Sirkka on aika monipuolinen paikka. Täältä löytyy aika paljon erilaisia, eri puolilta Suomea ja ulkomailta tulleita ihmisiä.

Aiotko jäädä tänne pysyvästi?

– Olen sen verran levoton ja liikkuva luonne, että en koskaan tiedä. Jossain vaiheessa kotipaikka varmasti kutsuu uudestaan, kun juuret ovat siellä.