Olet täällä

Muonio tuntui sopivasti Lapilta

Hammaslääkäri Lauri Kyllönen muutti perheineen Oulusta Muonioon vuonna 2008.

Miksi hait Muonioon töihin?

– Se oli ollut semmonen haave jo pidemmän ajan, että lähdemme perheen kanssa Lappiin, kun saamme koulut alta pois. Heti kun saimme vaimon kanssa molemmat koulut pakettiin, niin päätettiin lähteä. Ajatuksena on ollut, että johonkin päin Lappia sitä lähdetään, ja Muonio tuntui ihan sopivalta paikalta. Muonio ja Ivalo valikoituivat vaihtoehdoiksi, minne halusimme. Muonio kuitenkin voitti tämän kilpailun lähinnä sillä, että tämä oli jollain tavalla jo entuudestaan tuttua seutua aikaisemmilta kesä- ja hiihtovaellusreissuilta. Lisäksi Muoniosta oli paremmat kulkuyhteydet etelän sukulaisten luo.

Miten olette viihtyneet?

– Hyvin ollaan viihdytty, ja hyvin on otettu meidät täällä vastaan. On ollut helppo tulla pieneen paikkaan. Ihmiset ovat täällä hyvin avoimia ja tulevat helposti juttelemaan, helposti lähestyttäviä ja välittömiä.

Mistä löysitte asunnon?

– Aluksi asuimme pari vuotta vuokralla omakotitalossa. Vuosi sitten ostimme oman asunnon kylän tuntumasta rauhalliselta paikalta. Siinä onkin riittänyt hommaa kunnostaa sitä mieleisekseen.

Miten olet viihtynyt työpaikassasi?

– Oikein hyvin. Ensimmäisen vuoden toimin rivihammaslääkärinä, mutta sen jälkeen olen ollut johtavana hammaslääkärinä Muonion-Enontekiön alueella, eli koko Käsivarsi kuuluu toimialueeseeni. Työkenttä on laaja, mutta kohtuudella ollaan selvitty, vaikka välillä meinaakin olla puutetta työntekijöistä.

– Työ on kokonaisuudessaan hyvin vaihtelevaa ja monipuolista täällä, koska erikoishammaslääkärit ovat kaukana ja itse on pitänyt selvitä tilanteista. Mielestäni tämä onkin ollut suuri etu omaa työssä kehittymistäni ajatellen. Toimenpiteitä on saanut tai joutunut tekemään hyvin laajalla skaalalla. Tottakai tarvittaessa on saanut myös konsultaatioapua naapurikunnista tai Rovaniemeltä.

Onko myös vaimosi saanut Muoniosta töitä?

– Kyllä on ollut myös vaimolle töitä kohtuudella tarjolla. Tähän asti Saara on tehnyt lähinnä sijaisuuksia.

Mitä harrastat itse ja perheesi kanssa vapaa-ajalla?

– Luonto ja harrastukset ovat tietenkin pääasiallinen syy, miksi tänne halusimme. Tunturit ovat tulleet entistä tutummaksi niin kesällä kuin talvellakin. Hiihtoa tulee harrastettua monella eri muotoa. Syystalvella tulee hiihdettyä ensilumilla Oloksella. Sydäntalvella taas laji vaihtuu metsäsuksihiihtoon ja kevätauringon lämmittäessä taas luisteluhiihtoon ja tunturihiihtoon. Lisäksi on tullut opeteltua myös uusia lajeja, kuten telemarkia ja koskenlaskua niin kajakilla kuin kumiveneelläkin.