Olet täällä

Mervi Regina nauttii Muonion mahtavasta luonnosta

 
 Pojat Niilo ja Eeli pitävät Mervin kiireisinä. Jääkiekkoharjoituksissa käydään Kittilässä.

– Sinkuu, sinkuu, sanoi ohjaaja jumpassa. Mietin, että mitäs se on, ja tajusin, että jaa, pitää venytellä, muistelee muoniolaistunut Mervi Regina, joka muutti Tuusulasta Leville fysioterapeutiksi vuonna 1997. Vuotta myöhemmin hän kuuli Muonion luontomatkailuopaskoulusta ja päätti käydä katsomassa Muonion elämänmenoa.

– Mietin, että lähden vuodeksi harrastelemaan ja tulen sitten takaisin siviiliammattiin.

Mervi kuitenkin jäi sille tielleen, sillä Muonion rauhallisuus ja kaunis luonto vetivät puoleensa. Aviomies Jukka löytyi yhteisen kaukalopalloharrastuksen kautta, ja pariskunnan kaksi poikaa, Eeli ja Niilo, syntyivät vuosina 2003 ja 2005. Oma kotikin löytyi, kun perhe osti ja kunnosti Jukan sukulaisten vanhan talon lasten mummolan naapurista.

– Muonio on rauhallinen, kotoisa ja turvallinen paikka. Lapsia ei tarvi varoitella kuin joesta, ovia ei lukita, tavarat ovat pihalla ja autoissa avaimet ovat paikallaan. Pojat harrastavat laskettelua ja heidät voi aivan rauhassa jättää mäkeen ilman vanhempia, rinnetyöntekijät tuntevat paikkakunnan lapset ja pitävät kyllä huolta.

– Muonio on kuitenkin myös vireä paikka.

Merville sopeutuminen paikallisten joukkoon oli helpompaa kuin monelle muulle, sillä aviomies on paikallinen ja paikallinen sukunimi tuo tietynlaista uskottavuutta. Junantuoma on silti aina hieman junantuoma, oli Muoniossa asunut kuinka kauan tahansa, Mervi arvelee.

– Pääsin nopeasti "sisäpiiriin" ja sain ystäviä ja niin edelleen. Jos tänne muuttaa esimerkiksi pariskunta, joista kumpikaan ei ole Muoniosta, voin kuvitella, että se on paljon vaikeampaa. Mutta kyllä täällä aina lopulta paikka löytyy. Ja junantuomia on täällä valtavasti, suurin osa sopeutuu hyvin.

– Täällä toimii edelleen kaveriperiaate, ystävää autetaan ja tarpeen tullen talkoillaan. Kavereilta saa lastenhoitoapua tai apua koirien kanssa.

Pinnallisilla asioilla ei Mervin mielestä ole kovin suurta merkitystä Muoniossa. Se, miltä näyttää ei ole tärkeää.

– Ei ole väliä, onko muotivaatteet vai ei. Pitää olla aito; jos arvostaa pinnallisia asioita, niin ehkä tämä ei ole oikea paikka. Ei ole hienoja ravintoloita, yökerhoja tai muita näyttäytymispaikkoja. Luonto sen sijaan on loistava.

Mervi pitää Muonion peruspalveluita kohtuullisen hyvinä. Kirkonkylältä löytyy muun muassa vaate- ja kenkäkauppa, urheiluliike ja ruokakauppoja. Isommat hankinnat tehdään silti muualla, esimerkiksi Rovaniemellä.

– Pari kertaa vuodessa kerätään lista siitä, mitä tarvitaan, ja tehdään ostosreissu Rovaniemelle.

Harrastusten löytäminen voi olla haastavaa. Joitakin urheilulajeja, kuten laskettelua, jumppaamista ja luonnossa liikkumista voi harrastaa paljon. Ne ovat Mervin mukaan hyvä tapa hankkia tuttuja. Joukkuelajien ja esimerkiksi kulttuurin puolella tarjonta on niukempaa.

– Poikani käy jääkiekkoharjoituksissa Kittilässä, siinä on aika paljon kuskaamista.

Työllistymismahdollisuudet ovat Muoniossa varsin hyvät, mutta vuokra-asuntoja voisi olla paremmin saatavilla, Mervi arvelee. Myyntiin tulevat asunnot menevät äkkiä.

Töitä löytyy varsinkin matkailun ja rakentamisen parista. Matkailualalla kielten osaaminen korostuu, ja Muoniossa onkin töissä paljon ulkomaalaistaustaisia. Lähialueen kaivoksistakin riittää hommaa muoniolaisille.

Matkailualan työ on Tunturi-Lapissa todella sesonkiluontoista. Töitä on tehtävä silloin, kun niitä on.

– Kesällä on pitkiä vapaita ja talvella painetaan hartiat kyyryssä töitä, sopii mulle.

Mervi työskenteli matkaopaskoulutuksensa jälkeen Oloksella hissityttönä ja Äkäskerolla. Nykyisin hän on unelma-ammatissaan Harrinivassa, jossa hän on eräopas ja koiranhoitaja ympäri vuoden.

– Tämä on mahtava työ. Saan olla paljon koirien kanssa tekemisissä ja luonnossa.

Käymäänsä opaskoulua hän kehuu hyväksi portiksi Tunturi-Lapin työelämään.

– Se on helppo väylä solmia suhteita työnantajiin ja yrittäjiin. Työharjoittelussa tutustui hyvin työelämään.

 

Mervi Regina on unelma-ammatissaan, sillä hän saa liikkua luonnossa ja olla tekemisissä koirien kanssa.