Olet täällä

Luonto veti palotarkastajan pohjoiseen

Kari Kankaanpää, 26, siirtyi Pirkkalasta palomestarin tehtävistä Kolariin haastavan työn sekä luonnon ja suurtunturien houkuttelemana.

Mikä täällä Lapissa niin viehätti, että halusit siirtyä tänne töihin?

– Täällä on tullut kuljettua paljon. Kesällä on liikuttu jalkaisin, talvella hiihtämällä. Viime vuodet on tullut harrastettua aika paljon moottorikelkkailua, poikien kanssa on tehty retkiä Kilpisjärvelle ja muualle. Suurtunturit ja luonto, se ehkä on ollut se meidän juttu.

– Molemmat puolison kanssa tykkäämme täällä pohjoisessa olemisesta. Syksyllä aloimme suunnitella, että jos löytyisi täältäpäin töitä. Kävi niin hyvä tuuri, että molemmille löytyi hommia.

Onko palokuntatyössä eroa etelän ja pohjoisen välillä?

– Kyllä se on vahvasti erilaista. Sillä oli oma osuutensa siihen, että halusin tänne. Vaikka tulipalot sammuvat samalla tavalla joka puolella Suomea, niin etelässä asiakaskunta on erilaista, siellä pitää syventyä enemmän yhteen alaan. Täällä pitää tietää vähän kaikesta. Itteäni tännepäin ajoi se, että saa avoimin mielin oppia ja opetella kaikkea.

– Kyllä täällä haasteita pelastustoimella riittää, kyl maar ne on nuo etäisyydet varmasti iso haaste.

Miten palotarkastajan työ eroaa aiemmasta työstäsi?

– Tehtävänkuva on aika lailla samanlainen tittelistä riippumatta. Paloalalla on sen verran pienet piirit, että kun tehtävä täällä aukesi, niin olin jo tuttujen kautta kuullut, mitä se pitää sisällään. Jos se olisi ollut pelkkää palotarkastushommaa päivästä päivään, niin se ei ehkä olisi ollut mun homma.

– Vapaasti muotoillen nykyinen tehtäväni pitää sisällään kaiken sen, mitä palomiehet yleensäkin tekevät. On tietysti palotarkastuksia, turvallisuuskoulutusta, lausuntojen kirjoittamista, mutta myös paljon operatiivista työtä ja kalustonhuoltoa, mitä palokuntaelämään nyt kuuluu.

Millaisen haasteen isot matkailukeskukset asettavat pelastustoimelle?

– Mitä olen käsittänyt, niin kun henkilöluku keskuksissa kasvaa talvikaudella todella paljon, se ei ole suhteessa pelastustoimen resursseihin.

– Toisaalta isot toimijat, kuten hissiyhtiöt, ovat satsanneet paljon turvallisuuteen. Ylläksellähän on ollut Tunturiturva-projekti, missä on koottu yhteen kaikki toimijat, ei vain isoimpia ja aktiivisimpia.