Olet täällä

Lotta oppi tykkäämään lumesta ja pakkasesta

Lotta Bergström on työskennellyt Lapland Hotel Hetan hotelli- ja ravintolapäällikkönä vuodesta 2009.

Miten tulit muuttaneeksi Hettaan?

– Se oli pitkä prosessi. Aloitin työt täällä syyskuun alussa 2009, mutta jo aikaisemmin on ollut puhetta, että tulisin tänne töihin tai vetämään tätä yksikköä. Tämä on minun koulutustani vastaavaa työtä. Olen työskennellyt tässä ketjussa jo kymmenisen vuotta, viimeksi Sky-hotellissa Rovaniemellä.

– Keväällä 2009 olin töissä Kilpisjärvellä, ja sieltä se kipinä tähän tosi-Lappiin syntyi. Kaupungin hulinasta alkoi tehdä mieli maalle. Tämä on minulle kuin henkinen lottovoitto.

Tulitko vain käymään vai aiotko viipyä pitempäänkin?

– Olen kyllä ihan asettunut tänne Hettaan. Minkä töiltäni kerkeän, niin yritän verkostoitua ja rakentaa ystäväpiiriäni tänne. Ikinähän ei voi tietää, mihin maailma kuljettaa, mutta tarkoitukseni on olla pysyvästi enontekiöläinen.

– Olen aina inhonnut talvea ja pakkasta, mutta nyt ensimmäistä kertaa tunnen tykkääväni tästä. Lumesta, pakkasesta ja pimeydestähän me saamme leipämme.

Miten kansainvälistä työsi on?

– Työni on hyvin kansainvälistä. Suurin osa asiakaskunnastamme muodostuu ulkomaalaisista asiakkaista, suurimpana ryhmänä talven ranskalaisturistit. Kesän matkailijat tulevat ympäri Keski-Eurooppaa niin busseilla kuin pikkuautoillakin. Kesäturisteilla melkeinpä kaikilla on suuntana Nordkapp, ja Hetta vaikuttaisi olevan sellainen välietappi heidän pohjoisen valloitusreissullaan. Norjalaisia on myös liikkeellä ympäri vuoden. Operoimme suurien keskieurooppalaisten matkatoimistojen kanssa ympäri vuoden, ja näin ollen kielien kirjokin on mitä moninaisin. Myös vieraiden kulttuurien tuntemus on eduksi näissä hommissa. Me suomalaiset olemme alkaneet pikkuhiljaa oppia eurooppalaisen small talkin merkityksen bisneksen teossa.

Mikä työssäsi on haastavinta?

– Varmaankin se, että pystyy pitämään kaikki langat käsissä ja saamaan samalla tulosta aikaiseksi. Vaikka tämä työ on vastuullista ja monialaista, niin silti minun verenpaineeni on tippunut puolella sen jälkeen, kun muutin tänne. Se johtuu täysin tästä leppoisasta ympäristöstä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

– Tykkään olla metsässä ja kesäisin vaellan paljon. Leipominen ja ruuanlaitto on kivaa, kokeilen aina kaikkea uutta. Olen myös oikein kova lukemaan.

Miten olet viihtynyt täällä?

– Olen kuin kotonani. Pikkuhiljaa olen päässyt tutustumaan paikallisiin ihmisiin, ja olo tuntuu kaikin puolin hyvin kotoisalta. Olen oppinut jonkin verran myös saamen kieltä. En voisi enää kuvitellakaan muuttavani etelämmäs täältä. Ja todellakin opin nauttimaan pakkasesta ja lumesta. Ihana odotella taas puhtaan valkeaa talvea, vetää villasukat jalkaan ja nauttia takkatulesta paukkupakkasilla. Niin, ja sitä kelekkaa unohtamatta!