Olet täällä

Koko perhe innostui muutosta Lappiin

Pekka Kuusisto vaihtoi perheensä kanssa Keski-Pohjanmaan lakeudet tunturimaisemiin, kun alkoi Hotelli Ylläs Saagan johtajaksi vuonna 2007.

Oletko kulkenut Lapissa paljon ennen tänne muuttamista?

– Olin käynyt Lapissa muutamia kertoja ennen muuttoamme. Suurin osa käynneistäni ajoittui syksyyn. Olin ihastunut Lappiin, vaikken ollutkaan suunnitellut tulevani tänne töihin.

Perheeseesi kuuluu vaimo ja kolme lasta – mitä mieltä he olivat muutosta?

– Aikaisemmin meillä ei ollut mitään aikeita muuttaa tänne, mutta kun mahdollisuus tuli, kaikki olivat innoissaan. Täällä on voimakkaat vuodenajat ja ennen kaikkea kunnon talvi ja kunnolla lunta.

Millainen on hotellinjohtajan arkipäivä heinäkuisena maanantaina ja maaliskuisena maanantaina?

– Heinäkuisena maanantaina hotellinjohtaja on suurella todennäköisyydellä viettämässä kesälomiaan tai syksyllä ja talvella kertyneitä pitämättömiä vapaita. Mutta jos kuitenkin olen töissä, niin silloin valmistellaan jo vauhdilla seuraavaa ruskaa ja talvikautta. Eli silloin tehdään ja suunnitellaan laajempia kokonaisuuksia liiketoiminnan, kunnossapidon, turvallisuuden, budjetoinnin ynnä muiden suhteen.

Maaliskuisena maanantaina puolestaan eletään enemmän hetkessä. Silloin Lapissa on käynnissä vuoden kiivain matkailusesonki, ja hotellissamme on jopa tuhat asiakasta kerralla. Silloin minunkin toimintajänteeni on lyhyempi: kyseinen päivä, viikko tai lähiviikot.

Asut Kittilässä ja työskentelet Ylläsjärvellä – miten tämä järjestely toimii?

– Asumme perheen kanssa Kittilässä, ja pidän 40 kilometrin työmatkaa ihanteellisena. Voin orientoitua aamulla töihin ja iltapäivällä vastaavasti kotiin. Näin pystyn pitämään kotiminän ja työminän paremmin erillään. Vaimo puolestaan ajaa Kittilästä toiseen suuntaan, Sodankylään, joten senkin suhteen valitsemamme asuinpaikka toimii hyvin.

– Alun perin tärkein syy asuinpaikan valitsemiseen oli perhe: halusimme antaa lapsille normaalin kasvuympäristön. Hiihto- ja matkailukeskukset ovat loistavia paikkoja vierailla ja käydä töissä, mutta voivat antaa lapsille vääristyneen kuvan normaalista elämänrytmistä. Nyt lapsilla on ihanteellinen kasvuympäristö normaalissa kirkonkylässä, jonka lähistöllä on kaksi isoa matkailukeskusta hulppeine harrastusmahdollisuuksineen.