Olet täällä

Jouko uskoo, että Kittilässä riittää louhittavaa

 

Kemistä kotoisin oleva Jouko Himanka, 42, aloitti kaivosgeologin työt Kittilässä vuonna 2005. Vuotta myöhemmin hän muutti kirjansa Oulusta lähemmäs kultakaivosta.

Miten päädyit Kittilän kaivokselle töihin?

– Tulin töihin Kittilään keväällä 2005 Riddarhyttan Resourcesiin, joka silloin omisti Suurikuusikon valtauksen. Olin kuitenkin jo aiemmin kahtena kesänä opiskeluaikoinani työskennellyt Kittilässä.

 

– Perhettä minulla ei ole, joten muutto oli aika helppo tapaus. Toki Kittilää vaivaava asuntopula vaivasi jo siihen aikaan, ja jouduin odottamaan asuntoa tovin.

Millä mielin muutit Kittilään?

– Olin silloin joskus hieman utelias ja skeptinenkin, että Kittilään töihin. Silloin ei kuitenkaan ollut kylpylää, golfia, eikä muitakaan mahdollisuuksia, joita nyt voi kirkonkylällä tai Levillä harrastaa. Turismi tuo hieman kalliimmat hinnat, mutta myös valikoiman, josta löytyy kaikille jotain. Opiskeluaikojeni kesätöiden kokemukset Kittilästä helpottivat päätöstä tulla tänne vakituiseen työhön.

Kaivoksella tehdään pitkiä työvuoroja, joita seuraavat pitkät vapaat. Miten työrytmi sopii sinulle?

– Kaivoksen työrytmi on useimmille aika haastava, mutta toisaalta se luo mahdollisuuden käydä kaukaakin töissä kaivoksella. Yleensä tehdään töitä viisi päivää ja ollaan vapaalla toiset viisi. Tällainen rytmi on työntekijöiden puolesta ajateltu parhaimmaksi. Me kaivosgeologit teemme kuitenkin seitsemän-seitsemän-rytmiä.

Mikä on geologin tehtävä kaivoksessa?

– Toimivan kaivoksen yhtenä tärkeänä edellytyksenä on vahva geologinen tietämys.

– Geologeille on avautunut viime vuosina yhä enemmän työmahdollisuuksia kaivoksilla. Jatkuva louhinnan laadun tarkkailu vaatii yleensä runsaasti kairausta, jonka avulla malmimallia päivitetään. Kittilän kaivoksella geologien yhteistyö rikastamon kanssa on myös hyvin tärkeä osa päivittäistä rutiinia.

Kullan louhinta on siirtymässä maan alle. Miltä ajatus maan alla työskentelemisestä tuntuu?

– Avolouhokset ovat tosiaan kohta louhittu. Maanalainen työ ei ole koskaan tuottanut minulle vaikeuksia. Vuosi sitten keskeisin työpaikkani oli tunnelissa. Koin sen erittäin antoisaksi ja mielenkiintoiseksi ajaksi. Työympäristöni tunnen turvalliseksi.

Kittilässä kultaa riittää näillä näkymin pariksikymmeneksi vuodeksi. Kuinka pitkään suunnittelet työskenteleväsi täällä?

– Olen varma, että tämä ei ole se ainoa kaivos, joka aukeaa Kittilässä tulevina vuosina tai vuosikymmeninä. Töitä uskon siis riittävän pitkälle tulevaisuuteen.