Olet täällä

Heidi muutti pysyvästi mökkikuntaansa

Tuusulasta Enontekiölle muuttanut 22-vuotias Heidi Timberg aloitti toukokuussa 2010 kaksi vuotta kestävän hotelli- ja ravintola-alan oppisopimuskoulutuksen Jussan Tuvalla.

Miten päädyit Enontekiölle?

– Meillä on ollut täällä mökki noin 40 vuotta, ja täällä on sen takia tullut aina käytyä. Noin kymmenen vuotta sitten isäni muutti tänne pysyvästi, ja hänen luonaan olen vieraillut usein. Pari vuotta sitten muutin itse tänne isän luo, vaikka opiskelinkin silloin vielä viimeistä vuotta Järvenpäässä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Suoritin vaadittavat työssäoppimiset täällä ja muutenkin olen ollut täällä kaiken mahdollisen vapaa-aikani. Nykyään asun avopuolisoni kanssa omassa talossa Hetan kylällä.

Miten oppisopimuskoulutuksesi on sujunut?

– Erittäin hyvin. Olen saanut tehdä paljon hyvinkin erilaisia töitä eri paikoissa ja saanut nähdä ja kokea kaikki sesongit eri näkökulmista kuin ennen. Myös kielitaito on parantunut hirveästi, sillä saan joka päivä palvella myös ulkomaalaisia, pääasiassa norjalaisia asiakkaita.

Miten uskot työllistyväsi koulutuksen jälkeen?

– Tällä alalla Tunturi-Lapista löytyy aivan varmasti töitä, mikäli on valmis joustamaan ja tekemään sesonkihommia tai kulkemaan eri paikoissa töissä.

Miten olet viihtynyt Enontekiöllä?

– Tosi hyvin. Tykkään täällä erityisesti luonnosta ja metsässä olemisesta. Täällä on helppo tutustua uusiin ihmisiin, ja elämäntyyli on täällä rauhallinen. Nykyään tuntuu olevan sellainen muoti-ilmiö, että kaikilla täytyy olla koko ajan kauhea kiire ja paljon kaikkea, mutta täällä ei ole ollenkaan sellaista. Onhan niitä tietysti paljon sellaisiakin asioita, mitä täällä ei ole, ja niitä sitten joskus kaipaa. Mutta siihenkin tottuu, ja pian huomaa, että hyvin sitä pystyy elämään ilman 24/7 auki olevaa pikaruokalaa, videovuokraamoita, elokuvateattereita, ostoskeskuksia ynnä muita. Lisäksi täällä eivät pitkät välimatkat ole este, vaan on normaalia käydä päivän reissu Torniossa tai Rovaniemellä, vaikka matkaa tulee yli 300 kilometriä. Eipä sitä etelässä asuessa tullut mieleen ajaa yli 300 kilometriä shoppailureissun takia. Itse olen kuitenkin sen valinnut, että täällä haluan asua, enkä ole katunut muuttoani.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

– Viihdyn hyvin luonnossa, joten metsässä ja mökillä tulee oltua ja liikuttua paljon. Koirat vievät suurimman osan vapaa-ajasta, kun niiden kanssa lenkkeilee, mutta tietenkin näen kavereita ja huolehdin omasta hyvinvoinnistani kaikin tavoin. Talvisin moottorikelkkailu ja pilkkiminen ovat aivan ihania harrastuksia, ja muutoin metsästys ja kalastus kaikissa eri muodoissa ovat lähellä sydäntäni. Tottakai joskus tulee käytyä juhlimassa niin täällä kuin Levillä ja Rovaniemelläkin.