Olet täällä

Enontekiöllä haasteet ovat ihmisen kokoisia


 Kuva Gareth Hutton

Vajaan vuoden Enontekiön kehitysyhtiön johdossa työskennellyt Vammavaara sanoo olevansa unelmatyössään.

– Työ on monipuolista, mutta haasteet eivät ole Grönlannin kokoisia. Enontekiöllä kaikki asiat ovat ihmisen kokoisia. Kyllä me ihmiset ne ratkaistaankin. Jotkut asiat ratkeavat päivässä, toiset kymmenessä vuodessa.

Aluksi kunnan kehittämistyön punainen lanka oli Vammavaaran mielestä hieman kadoksissa.

– Sen löytäminen oli ensimmäinen työni, ja nyt tuntuu siltä, että olen sen myös löytänyt, hän miettii.

Vammavaaran aikana Enontekiöllä on esimerkiksi painettu uusi matkailuesite ja kuntaan tulevien lentojen aikatauluja on muutettu. Vammavaaran mielestä Enontekiön kaunista luontoa osataan hyödyntää jo nyt, mutta tavanomaisemmat ideat ovat jääneet käyttämättä.

– Täällä on hyvät lähtökohdat monenlaiseen toimintaan, mutta metsää ei oikein tahdota nähdä puilta. Kaikkien ei tarvitse olla niillä perinteisillä aloilla.

Monipuoliset mahdollisuudet hän on oppinut tuntemaan paitsi työssään myös vapaa-ajalla.

– Kaikki tietävät, että meillä on maisemat ja rauha, mutta meillä on myös tosi hyvä kirjasto ja kursseja, minäkin pelasin kesällä jalkapalloa, ja vaikka mitä. Ei Enontekiö ole yhtä seesteistä tunturissa kävelyä.

Kehitysyhtiön johtajan työ voi viedä kauaskin kotoa. Syyskuussa 2011 Elina Vammavaara kävi viikon työmatkalla Espanjassa ja Andorrassa tutustumassa sikäläiseen matkailuelinkeinoon.
Vammavaara menee toki mielellään tunturiinkin.
 

– Tunturissa tykkään liikkua hitaasti tai jopa vain istuskella ja tuijotella luonnon kauneutta ja ihmeitä. Yritän pitää mielen sellaisessa lapsi karkkikaupassa -tilassa, luonnossa on niin paljon nähtävää, kun vain pysähtyy katselemaan.

Keminmaasta kotoisin oleva Vammavaara on asunut, matkustanut ja opiskellut eri puolilla maailmaa, tehnyt kehitysyhteistyötä sekä myynyt ja järjestänyt opintomatkoja konsulttiyrittäjänä. Työt ja asuinpaikat ovat vaihtuneet muutaman vuoden välein, mutta Enontekiölle Vammavaara uskoo jäävänsä pidemmäksi aikaa.

– Olisi todella mukava saada täällä jotain aikaan, ja siinä menee pakostakin muutama vuosi. Tykkään olla täällä. Työ on mielenkiintoista, työntekijät ihania ja luonto mahtava.

Unelmatyön lisäksi Vammavaaran veti pohjoiseen toinenkin unelma, haaste, joka on oikeasti Grönlannin kokoinen. Vammavaara on haaveillut Grönlannin halki hiihtämisestä pikkutytöstä asti.

– Piti päästä treenaamaan hiihtämistä, kokeilemaan, miten luonnossa selvitään, mitä tapahtuu itselle lumimyrskyssä, kun on väsynyt. Olen aika vahva luonne, mutta luonnon eessä nöyrtyy. Se palauttaa mut sinne, minne kuulun.

Vammavaaran tavoitteena on hiihtää saaren halki ennen 40-vuotispäiviään, siis viimeistään keväällä 2014.

– Olen houkutellut muitakin Grönlannista haaveilevia Enontekiölle treenaamaan.

Käsivarsi on aika mainiota harjoitusmaastoa. Meiltä löytyy mukavia viikkovaelluksia esimerkiksi Haltille tammi-helmikuussa, kun on kovasti pimeää ja pakkasta.

Edessä oleva ensimmäinen kaamoskaan ei pelota Vammavaaraa.

– Pimeys ei masenna, kun ottaa asian sen kannalta, että edessä on uusi ja kaunis kokemus. Luonto on niin älyttömän mahtava.

 

 

 

 Elina Vammavaara suuntaa tunturiin lähes joka viikonloppu. Kuva: Gareth Hutton